X
GO

Leerlingenaanname

Wilt u contact met de aannamecommissie?

  • U kunt mailen naar: aanmelding@svszeist.nl. U krijgt in de regel binnen een week een reactie van de aannamecommissie. Uitgezonderd schoolvakantietijd.
  • Het is helaas niet mogelijk om de aannamecommissie direct telefonisch te bereiken in verband met andere schoolwerkzaamheden. Indien noodzakelijk zal na contact via email een (telefonische-)afspraak gemaakt worden.

Het laatste nieuws over de aanmeldingen voor het volgende schooljaar treft u aan op deze pagina

 

Aanmelding

De Stichtse Vrije School (SVS) is een school voor het vmbo-t, havo en vwo niveau biedt plek aan 145 leerlingen in klas 7. Onze klassen zijn heterogeen, wat betekent dat wij met drie niveaus in 1 klas werken. De niveaus zullen zoveel mogelijk evenredig verdeeld worden over de klassen.
Sinds een aantal jaar is het advies van de basisschool leidend bij de aanmelding (wet Dekker). Het advies van de basisschoolleraar gaat gepaard met een overzicht van het leerlingvolgsysteem van de laatste drie leerjaren (groep 6, 7 en 8). De leerkracht kan vroegtijdig in contact treden met de aannamecommissie voor advies indien er twijfel is over een aanmelding. Samen kijken we of het in het belang van het kind is om tot plaatsing op de Stichtse Vrije School over te gaan.

 

Belangrijk om te weten:

  • Wij bieden leeftijdsfasegericht onderwijs. Dit wil zeggen dat de geboden lesstof aansluit bij de leeftijd van de leerlingen. Om die reden laten wij in principe leerlingen een leerjaar niet overdoen;
  • Er wordt weinig gebruik gemaakt van lesboeken en -methodes. Daarom is het belangrijk dat leerlingen in staat zijn om hun schoolwerk zelfstandig te organiseren;
  • Het vrijeschoolleerplan heeft een breed curriculum. Het lesrooster is gemiddeld genomen uitgebreider dan op andere scholen; er worden o.a. meer creatieve vakken aangeboden. Leerlingen die bij ons een havoprofiel volgen, zullen eerst in klas 10 het mavo-examen afleggen, waarna zij door kunnen stromen en het havo-examen in klas 12 kunnen doen.

 

Procedure

1. Aanmelding

Een leerling is officieel aangemeld na het ontvangen van het overdrachtsdossier (het onderwijskundig rapport) via de leerkracht van de basisschool. Aanmelden gaat via Onderwijs Transparant (OT) wanneer een leerling binnen het samenwerkingsverband Zuid-Oost Utrecht (ZOUT) valt. Voor leerlingen buiten dit samenwerkingsverband kan de leerkracht bij ons een onderwijskundig rapport aanvragen. Wij verzoeken de basisscholen om een leerlingvolgsysteem (LVS) van groep 6 t/m 8 toe te voegen. De exacte sluitingsdatum wordt via de gezamenlijke voorlichtingsfolder van de scholen voor voortgezet onderwijs in de regio Zuidoost Utrecht bekend gemaakt. Deze datum geldt ook voor aanmeldingen van buiten deze regio.
Dit jaar kan een leerling worden aangemeld door de leerkracht vanaf het moment dat het definitieve schooladvies is vastgesteld tot en met 31 maart 2025.
Daarnaast vragen wij van de ouders van wie het kind door de basisschool wordt aangemeld bij de Stichtse Vrije School om zelf via WIS LeerlingAanmelden.nl aanvullende informatie voor het leerlingvolgsysteem te verstrekken om het aannameproces af te ronden. 

 

2. Plaatsing

Vanaf schooljaar 2023/2024 is de plaatsingsprocedure voor de brugklas veranderd en vindt er een centrale loting plaats die tegelijkertijd plaatsvindt voor alle scholen in het samenwerkingsverband ZOUT. Alle leerlingen doen mee met de centrale loting. Leerlingen die aanspraak maken op een voorrangsregeling, worden automatisch geplaatst. De plaatsingsvolgorde voor de 145 plekken in de brugklas van de Stichtse Vrije School is als volgt:

  1. Leerlingen van vrije basisscholen hebben voorrang bij plaatsing. Let op: leerlingen van vrijeschool Utrecht krijgen alleen voorrang wanneer zij hier al een broer en zus op school hebben zitten tijdens het jaar van instroom, vanwege het bestaan van de middelbare school Waldorf Utrecht;
  2. Daarna volgen leerlingen waarvan een ouder bij ons werkzaam is;
  3. Daarna volgen (de overige) leerlingen die een broer of zus bij ons op school hebben tijdens het jaar van instroom;
  4. Vervolgens worden de leerlingen die woonachtig zijn binnen de regio van het samenwerkingsverband Zuid-Oost Utrecht (ZOUT) geplaatst;
  5. Daarna volgen de leerlingen woonachtig buiten het samenwerkingsverband ZOUT.

NB. Wanneer er in het verleden een broer of zus bij ons op school zat of een ouder bij ons op school heeft gezeten, is dit helaas geen voorwaarde voor directe plaatsing.

In de week voor de meivakantie ontvangen de ouders/verzorgers via de email een plaatsingsbesluit.

 

3. Kennismaking

In juni ontvangen de ouders/verzorgers een brief waarin de naam van de klassenleraar bekend wordt gemaakt. Tevens zit daarbij een uitnodiging voor een kennismakingsmoment op woensdag 18 juni met de nieuwe klas en de klassenleraar die de leerlingen de eerste twee jaar (klas 7 en 8) onder zijn of haar hoede neemt.

Aanmelding voor de Tobiasstroom

Voor leerlingen met vmbo-basis en kader advies die in een kleinschalige schoolsetting het beste tot hun recht komen is er de Tobbiasstroom. Leerlingen op de Tobias hebben vaak milde leerproblemen, met 1 (tot maximaal 3) jaar leerachterstand op minimaal 2 didactische gebieden (lezen, spelling, begrijpend lezen, rekenen) en soms komen daar milde sociaal-emotionele problemen bij. Voor meer informatie over de Tobiasstroom verwijzen we u graag naar: